NGIZ Den Haag | De Duitse verkiezingen: Merkel opnieuw aan zet? #EUforumdebat

Gepubliceerd op 7 augustus 2017

Foto © European People’s Party

Na Frankrijk en Groot-Brittannië, staat tijdens de derde EUforum-bijeenkomst de verkiezingsstrijd in Duitsland centraal. Op 24 september gaat de Duitse bevolking naar de stembus. De verwachting is dat Angela Merkel’s CDU opnieuw de grootste wordt en zij voor de vierde keer tot Bondskanselier wordt gekozen. Of wordt ‘Frau Merkel’ toch afgestraft voor haar vluchtelingenbeleid?

De verkiezingscampagne spitst zich toe op het “wir schaffen das” van Merkel. Staan de kiezers nog achter het migratiebeleid van de huidige regering of gaat bijvoorbeeld de rechts-populistische Alternative für Deutschland nog voor een verrassing zorgen? En mocht Merkel inderdaad winnen, wat betekent dat dan voor de Europese Unie? Leidt winst tot een heropleving van de Frans-Duitse as en een nieuwe lente voor de EU? En hoe moet Nederland zich hierin opstellen? Kortom, meer dan genoeg vragen voor een boeiend debat! U bent van harte welkom op dinsdag 5 september a.s. bij het Humanity House in Den Haag.

Over de sprekers
Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker van het DIA, het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij is coördinator van het Graduiertenkolleg van het DIA en coördinator van de master Duitslandstudies aan de UvA. Hij is een veelgevraagd commentator over Duitsland.
Adriaan Schout is coördinator van het Europa-intern programma bij Instituut Clingendael, expert op het terrein van de Europese integratie en het Nederlands EU-beleid en een veelgevraagd commentator over de Europese Unie.
Monika Sie Dhian Ho, directeur van Instituut Clingendael, zal het debat modereren.

Dit debat is deel van de serie EUforum bijeenkomsten, georganiseerd door het NGIZ , Instituut Clingendael, Humanity House en met steun van Adessium en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

U wilt deelnemen? Meld u zich dan aan via deze link.

Blijf op de hoogte en praat mee via het Facebook evenement.

  • 5 september 2017
    19:00 - 21:30
  • 5 september 2017
    19:00 - 21:30