NGIZ Club Clingendael | Filmavond Multinationals in Fragiele Staten

Datum: 23-09-2015

the ambassador

Je bent van harte uitgenodigd voor NGIZ Cinema, georganiseerd door het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken in samenwerking met het Nutshuis. Regelmatig presenteren we een film of documentaire over een internationaal politiek onderwerp met een korte inleiding door een deskundige.

Op 23 september presenteren we de film The Ambassador. De Deense journalist Mads Brügger begeeft zich met een illegaal gekocht Liberiaans diplomatiek paspoort in de handel in bloeddiamanten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Door deze bizarre en gewaagde operatie vast te leggen met verborgen camera’s neemt hij de kijker mee in de schimmige wereld van handel in diplomatieke posities, bloeddiamanten en corruptie. Deze gedurfde combinatie van horror en humor was een film die opviel op het Sundance Filmfestival en IDFA. De directheid van de film, vrij van waardeoordelen of zelfcensuur, daagt de kijkers uit tot discussie. Hier is uitgebreid de ruimte voor na de film en tijdens de borrel.

De avond zal beginnen met een inleiding door Fleur Scheele die werkzaam is bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Bij SOMO doet zij onderzoek naar de rol van multinationals in fragiele staten, internationale supply chains en exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in Afrika. Hiervoor heeft zij in de Centraal-Afrikaanse Republiek onderzoek gedaan naar uraniummijnbouw.

Het schema van de avond volgt:

19:15 Inloop

19:30 Inleiding door Fleur Scheele

20:00 Film: The Ambassador

21:30 Discussie

21:45 Borrel

De film wordt vertoond in de bijzondere oude bankkluis van het Nutshuis. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus klik hier en koop gelijk je kaartje!

 

Informatie

Datum: woensdag 23 september 2015 om 19:15

Het Nutshuis
5 Riviervismarkt
2513 AM Den Haag

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.