NGIZ Den Haag | Van Bylandtlezing | Het Midden-Oosten: de crisis die niet ophoudt

HELAAS, ER ZIJN GEEN PLAATSEN MEER BESCHIKBAAR

Als diplomaat en universitair onderzoeker in het Midden-Oosten overdenkt Marcel Kurpershoek het geweld en de chaos in het Midden-Oosten. Een crisis die niet ophoudt en hele staten opslokt. Voor de Arabische wereld als politiek begrip heeft de doodsklok al lang geluid. Conflicten hebben zich uitgebreid naar de Golf en het Arabisch schiereiland. Het vraagstuk Israel en de Palestijnen is niet langer dé Midden-Oosten kwestie. Oude keizerlijke mogendheden eisen een centrale rol op: Rusland, en de Istanbul-Teheran expres van Turkije en Iran. Deze ‘revisionistische’ staten knagen aan de machtspositie van de Verenigde Staten, terwijl Washington zich richt op de globale dreiging van China en Rusland. Is er nog een rol voor een in zichzelf gekeerd Europa?

Marcel Kurpershoek is senior fellow aan New York University Abu Dhabi voor poëzie en geschiedenis van het Arabisch schiereiland. Hij publiceerde boeken in NYU’s Library of Arabic Literature en verfilmde zijn De Laatste Bedoeïen (in Arabische vertaling) en maakte literaire documentaires voor Al Arabiya tv in Dubai. Als diplomaat was hij o.m. directeur Midden-Oosten & Noord-Afrika, ambassadeur, en Syrië gezant. Als hoogleraar Arabische literatuur & politiek in Leiden publiceerde hij o.m. Wie Luidt de Doodsklok over de Arabieren? Hij schrijft over het Midden-Oosten voor Raam op Rusland en de NRC.

De bijeenkomst wordt voorgezeten door Jan Rood, voorzitter van het NGIZ.

Dit is de eerste lezing in de Van Bylandt reeks, die dit keer gewijd is aan het Midden-Oosten. Deze lezing wordt georganiseerd met steun van de Gravin Van Bylandt Stichting en in samenwerking met Instituut Clingendael.

U bent van harte welkom deel te nemen. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 4 december bij Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 Den Haag.
Ontvangst met koffie en thee om 16.30 uur waarna de lezing zal beginnen op 17.00 uur. We sluiten af met een informele borrel  van
18.30 -19.00 uur. Hieronder heeft u de gelegenheid zich aan te melden. Graag tot ziens op 4 december.

 

 

Excuses, de kaartverkoop voor dit event is gesloten, omdat het event reeds verlopen is.
  • Van Bylandtlezing 1
    4 december 2018
    16:30 - 19:00