NGIZ Den Haag | Making Europe great again: een debat | UITVERKOCHT

Deze bijeenkomst is helaas uitverkocht. U kunt contact met ons opnemen voor een plaats op de wachtlijst.  cbakker@clingendael.org

‘Europa moet zijn lot echt in eigen handen nemen. De tijden dat we volledig konden vertrouwen op anderen zijn voor een stuk voorbij.’

Deze opmerkelijke uitspraak van Angela Merkel dateert van voor de zomer. Zij reageerde daarmee op de komst van Donald Trump in het Witte Huis. Maar ook op de snel veranderende verhoudingen in de wereld van vandaag met een opkomend China en met een assertief Rusland aan de grenzen van de EU.

Welke nieuwe rol kan Europa in deze hertekende, multipolaire en complexere wereld spelen?

In zijn uitdagende boek Make Europe great again betoogt Sven Biscop dat we maar één keuze hebben: zelf opnieuw groot worden.

De publicatie van dit boek is voor de Belgische Ambassade, Instituut Clingendael en het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) aanleiding om op 19 oktober een bijeenkomst te organiseren waarop over de rol van de Europese Unie in de wereld van vandaag en morgen zal worden gesproken. Dit is de eerste bijeenkomst uit de nieuwe Van Bylandtlezingenreeks over ‘de rol van de grote mogendheden binnen het mondiale bestel’.

Sven Biscop zal de bijeenkomst openen met een presentatie van de belangrijkste conclusies uit zijn boek. Daarna zal Rem Korteweg de discussie aftrappen met een eerste reactie. Na de beide inleidingen is er ruim gelegenheid voor vragen en debat. De bijeenkomst zal worden voorgezeten door Jan Rood, voorzitter NGIZ.

Over de beide sprekers:

Sven Biscop is verbonden aan Egmont – Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen in Brussel, waar hij directeur is van het Europe in the World Programme. Daarnaast bekleedt hij o.a. een hoogleraarschap bij het Ghent Institute for International Studies (GIIS) van de Universiteit van Gent. Zijn onderzoek en onderwijs richten zich op de strategische rol van de EU en NAVO en het beleid van de lidstaten van beide organisaties.

Rem Korteweg is verbonden aan Instituut Clingendael in Den Haag, waar hij hoofd van de Europe in the World unit is. Zijn expertise betreft het externe beleid van de EU in brede zin met een bijzondere aandacht voor het samenspel tussen buitenlands beleid, handel en veiligheid. Voor zijn komst naar Clingendael was hij werkzaam bij het Centre for European Reform in Londen.

Graag nodigen wij u uit voor deze bijeenkomst.

De bijeenkomst vindt op donderdag 19 oktober plaats in de residentie van de Belgische Ambassadeur, Jacob Catslaan 14, 2517 KB  Den Haag.

Programma:
16.30 uur ontvangst
17.00 uur Opening, inleidingen en debat
18.30 uur afsluiting en drankje

U kunt zich aanmelden via de aanmeldlink hieronder. Uw deelname wordt aan u bevestigd. Bij de toegang vragen wij u naar deze bevestiging.

Excuses, de kaartverkoop voor dit event is gesloten, omdat het event reeds verlopen is.
  • Making Europe great again: een debat
    19 oktober 2017
    16:30 - 19:30