NGIZ Van Bylandtlezing | IS verslagen? – En wat nu?

Met de inname van het stadje Baghouz is het laatste IS bolwerk in Syrië gevallen. Daarmee lijkt een eind te zijn gekomen aan een strijd die in 2014 begon met IS aanvallen in Irak; een strijd die zich verspreidde naar Syrië en die uitmondde in het uitroepen van het Kalifaat. In het kader van de door de VS geleide internationale coalitie is Nederland actief betrokken geweest bij acties tegen IS. Wat is die bijdrage geweest en hoe heeft die vorm gekregen?

Nu IS in de regio Syrië/Irak verslagen is, dringt zich de vraag op wat te doen met naar het conflictgebied vertrokken IS-strijders en hun families. Daarover bestaat verschil van mening; ook in Nederland. Terugkeer en de-radicalisering is één optie. Anderen vinden dat deze strijders in de regio zelf moeten worden berecht. Ook tussen Europese landen bestaat op dit punt groot verschil van aanpak. Wat is verstandig beleid?

Het eerste thema zal worden ingeleid door Bob van Dijk, senior beleidsmedewerker werkzaam bij het Directoraat-Generaal Beleid, Directie Internationale Aangelegenheden en Operaties, van het ministerie van Defensie.

Het tweede thema zal worden besproken door Jeanine de Roy van Zuijdewijn. Zij werkt als onderzoeker en docent bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden en is Research Fellow bij het International Centre for Counter-Terrorism.

De bijeenkomst zal worden voorgezeten door Jan Rood, voorzitter van het NGIZ.

Bij deze bent u van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijeenkomst die plaatsvindt in Instituut Clingendael te Den Haag.

Ontvangst                   16.30 uur
Lezing en discussie   17.00 uur
Informele borrel        18.30 uur

Parkeren en inrijden in Park Clingendael is niet toegestaan. U kunt aan de Wassenaarseweg tegen betaling parkeren en aan de Ruyckrocklaan gratis.

  • Van Bylandtlezing IS
    27 mei 2019
    18:30 - 19:30