NGIZ Zuid | ‘Iran na de liquidatie van Soleimani’

De recente liquidatie door de Amerikanen van de vooraanstaande generaal Qasem Soleimani betekende het begin van een kettingreactie, die heeft geleid tot oplopende spanningen in het Midden-Oosten een tragische vliegramp en onrust in Iran zelf.

Soleimani was de architect van de militaire expansie van Iran in de buurlanden Irak, Syrie en Libanon, maar hij had ook met de Verenigde Staten en bondgenoten samengewerkt in de strijd tegen IS. Zijn dood op dat moment was raadselachtig. Hij zou aanslagen van plan zijn, maar bewijs daarvoor ontbreekt tot nu toe. Niet dat er veel aan Soleimani verloren is. Het was een keiharde militair die de dood van vele onschuldigen op zijn geweten had.

Voor het regime van de ayatollahs betekende Soleimani’s dood en de daaropvolgende vliegramp, veroorzaakt door een Iraanse raket, en demonstraties tegen hun incompetente bewind ernstig gezichtsverlies. Het is de vraag hoe zij dat zullen doorstaan. Het bewind is er niet in geslaagd een eind te maken aan corruptie en vriendjespolitiek en verkeert in economisch zwaar weer.

Dr. Ammar Maleki werkt als onderzoeker en docent aan de Tilburgse Universiteit en houdt zich bezig met vergelijkend politiek onderzoek en de mogelijkheden van democratisering. Zijn vader was een vooraanstaand mensenrechtenactivist, die jarenlang gevangen zat. Zelf kan Maleki niet naar Iran terugkeren. Hij is commentator voor het Farsi-programma van de BBC.

De lezing is in het Engels. Aanmelden graag via het Academisch Genootschap Eindhoven.

Kosten € 5,00

  • Iran lezing
    4 februari 2020
    20:00 - 22:00