NGIZ Zuid | Saoedi-Arabië, in- en externe spanningen

NGIZ-lezing Paul Aarts, Saoedi-Arabië, in- en externe spanningen
13 november, 20.00 uur.

Academisch Genootschap
AG-gebouw, Parklaan

Saoedi-Arabië is een curieus fenomeen. Het land wordt al decennialang bestuurd door twee families. De Al Saoeds die het land besturen en de familie Al Sheikh, die op religieus terrein de touwtjes in handen heeft. Inspraak voor de burgers is er nauwelijks. Tegen de (verlichte) dictatuur bestaat al enige tijd verzet. Fundamentalistische geestelijken wezen op het verschil in theorie en praktijk. Voor leden van de familie Al Saoed bestaan geen beperkingen. In hun kring bestaat wijdverbreide corruptie. De laatste tijd roeren vooral vrouwen en jongeren zich, die gelijke rechten eisen.

Op buitenlans politiek terrein strijd Saoedi-Arabië met het sji’itische Iran om de hegemonie in de regio. De kwestie wordt uitgevochten over de ruggen van de Jemenitische bevolking, die zwaar te lijden heeft van het krijgsgeweld.

Paul Aarts, verbonden aan de  Universiteit van Amsterdam en bekend van de media, zal in zijn lezing de twee spanningsbronnen bespreken. Ook zal hij aandacht besteden aan gevolgen van het conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran voor de rest van de regio.

 

  • Lezing Paul Aarts Saoedie Arabie
    13 november 2018 - 29 november 2018
    20:00 - 17:00