Nieuws en activiteiten


Recente Activiteiten


Binnenkort


 Uitgelicht

Masterclass: het Ministerie van Defensie

Het NGIZ Noord organiseert vrijdag 5 februari een masterclass over de rol van het Ministerie van Defensie in o.a. de vluchtelingenproblematiek en andere veiligheidskwesties binnen alsook buiten de grenzen van de Europese Unie. De masterclass zal gegeven worden door beleidsmedewerkers en officieren van o.a. de Koninklijke Marechaussee. Deze unieke masterclass vindt plaats op het hoofdkwartier van het Ministerie van Defensie in Den Haag.

Als jij inhoudelijk meer wilt weten over de taken van het Ministerie van Defensie en geïnteresseerd bent in een exclusieve rondleiding op het hoofdkwartier, meld je dan snel aan door een mail te sturen naar ngiznoord@clingendael.nl met jouw studierichting, jaar en korte motivatie van max. 100 woorden. Aanmelden voor de masterclass kan tot a.s. zondag 23 januari 12:00 ‘s middags.

Refugees: what’s the problem? The challenges of migration

Met het oog op de talloze mediaberichten over de ‘vluchtelingencrisis’ heeft het NGIZ Noord maandag 19 oktober 2015 een lezing georganiseerd over de toestroom van migranten en vluchtelingen naar Europa. Waar komen de vluchtelingen/migranten vandaan? Waarom komen zij naar Europa? Hoe moeten wij als Europese samenleving deze issues benaderen? Dergelijke vragen werden uitgebreid besproken door Barend ter Haar, senior visiting research fellow aan het Clingendael instituut en o.a. voormalig diplomaat bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie, samen met Viola Bex-Reimert, docent migratierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een leerzame lezing van beide sprekers werd er uitgebreid gediscussieerd tussen de vele aanwezigen en sprekers. Het was een erg geslaagde avond waarin het NGIZ Noord met deze publieke lezing Groningse studenten en andere aanwezigen heeft gestimuleerd om na te denken en hun verschillende visies te delen over de huidige vluchtelingenproblematiek en andere politiek gerelateerde issues. Hou onze website in de gaten als je binnenkort ook een van onze lezingen wil bijwonen!

Big Data: A Data Driven Society?

In het kader van de lezingenserie over ‘Big Data and Governance’, georganiseerd door het NGIZ-Noord en Globalisation Studies Groningen, een onderzoeksafdeling van de RUG, spreekt op maandag 8 juni de internationaal gerenommeerde prof. Roberto Zicari in de Senaatszaal van de RUG. Roberto Zicari is professor ‘Databases en Informatiesystemen’ aan de Goethe Universiteit in Frankfurt, Duitsland.

In zijn lezing, zal prof. Zicari ingaan op de potentie van Big Data in het creëren van een door data gedreven economie en samenleving. Ingaande op enkele uitdagingen voor Big Data-onderzoek, zal Zicari beargumenteren dat Big Data kan worden gebruikt ten voordele van de moderne data-producent: de burgers van onze moderne, gedigitaliseerde samenlevingen.

De lezing vindt plaats op maandag 8 juni. De lezing zal starten om 16:30, in de Senaatzaal van het Academiegebouw, in het centrum van Groningen. Toegang tot de lezing is gratis.

zicari

Tegenlicht debatavond: Griekenland en de (Euro)crisis

“Today is the last step of the Greek people toward regaining their dignity!”

De retoriek van Alexis Tsipras loog er niet om, tijdens de Griekse verkiezingsstrijd die werd beslecht eind januari 2015. De regeringscoalitie van Syriza en ANEL die werd gevormd na aanleiding van de verkiezingsuitslag, is er echter nog niet in geslaagd om de hervonden Griekse waardigheid om te zetten in economische concessies vanuit Brussel, dan wel de hoofdsteden van de noordelijke lidstaten van de EU. Omgekeerd, klinkt er vanuit de Eurogroep weinig animo om de bezuiniging-voor-steunplannen voor Griekenland te wijzigen – ook niet onder druk van internationaal gerenommeerde economen zoals Joseph Stiglitz en Paul Krugman.

De Griekse regering lijkt er niet in te slagen om de economische situatie onder controle te krijgen en grote verschuivingen binnen het Griekse politieke landschap zijn gaande. De groei van extreem-links en rechts drijft het land langzaam uiteen.

Na vijf jaar financiële hulp lijkt Europa de rug te willen keren naar de Grieken. Voor de Grieken zelf lijken er weinig alternatieven over anders dan het verlaten van de Euro of het land Failliet te laten gaan. Ondanks dit alles zijn er stemmen die alternatieven blijven zoeken voor het Griekse probleem, de schuld en de mogelijke ‘GREXIT’.

Komt er ooit nog een uitweg voor de Griekse tragedie? Wie heeft de oplossing in handen?

Kom naar onze Tegenlicht debatavond!

Met:

Tom de Bruijn, wethouder in Den Haag en lid van de Task Force for Greece van de Europese Commissie

En

Dr. Dimitris Pavlopoulos, econoom en professor aan de VU met een uitgesproken kritische mening over het economisch (mis)management van de Griekse schuldencrisis door de Eurogroep

Tijd: 19:00 – 22:00

Locatie: Huize de Beurs A-Kerkhof Zuid Zijde 4 9711 JB Groningen

Facebookbanner2

For More information:  https://www.facebook.com/events/643099299154766/

 

Masterclass “Politiek achter gesloten deuren: NL, EU, en Rusland”

Op vrijdag 8 mei, organiseert het NGIZ-Noord haar tweede jaarlijkse masterclass. Deze masterclass zal plaatsvinden op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, bij Directie Europa (DEU) – de afdeling die verantwoordelijk is voor de intra-Europese diplomatie. De masterclass zal een interessante kijk geven op de politiek achter gesloten deuren in de relaties tussen Nederland en de EU, en Rusland.

Deelname voor dit evenement is gratis, wel dienen deelnemers op eigen kosten af te reizen naar Den Haag (zover nodig). Om deel te nemen aan dit evenement dient u een mail te sturen naar ngiznoord@clingendael.nl / ngiznoordNL@gmail.com. De deadline voor opgave staat op 1 mei.

buza

 Traditional Enery; ‘The dynamics of a changing market’

NGIZ-noord en SIB Groningen zullen 9 april samen een avondsymposium organiseren over de verschillende belangen en de rol van traditional energie voor Nederland.

Tijdens deze avond zal de dynamiek tussen het bedrijfsleven, overheden en financiële markten worden uitgelicht. Er zullen een aantal sprekers zijn waaronder Hans van Cleef van ABN |AMRO die zijn visie end dat van het bankwezen op de financiering van traditionele energie zal toelichten. Ook komt marktanalist Michiel Dubbelboer spreken namens GasTerra over de rol van aardgas voor Nederland en de geopolitieke dreigingen van andere actoren op de gasmarkt zoals Rusland. Welke economische gevolgen heeft dit voor ons land? In hoeverre zijn hier geopolitieke spanningen mee gemoeid? Welke kansen of bedreigingen biedt ons beleid als het gaat om traditionele energie in Nederland?

Voor meer informatie volg onderstaande link:

https://www.facebook.com/events/736528653123405/

Banner Facebook

 

 

Mini-Masterclass “TTIP: Free Trade or a Cost to Democracy?”

Datum: 23 februari, 19:30-21:00
Locatie: Rijksuniversiteit Groningen, Academiegebouw zaal A8
Spreker: dr. Marek Neuman

Momenteel onderhandelt de Europese Commissie een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, genaamd TTIP. Dit verdrag is niet alleen een potentiële economische stimulans voor de economieën van zowel de EU en de VS, maar ook een bron van controverse. Niet alleen vrezen veel commentators dat dit verdrag Europese standaarden van consumenten-, gezondheids-, en milieubescherming zal ondermijnen, maar ook lijkt de ‘investor to state’-clausule een serieuze bedreiging te vormen voor het uitoefenen van democratische controle over (binnenlandse) economische activiteiten. In de context hiervan hebben we dr. Marek Neuman, expert op het gebied van buitenlandbeleid van de Europese Unie en assistent-professor aan de RUG, uitgenodigd om te spreken over het onderhandelingsproces omtrent dit verdrag. Aanmelden verplicht via ngiznoord@clingendael.nl. De lezing is in het Engels.

TTIP

Masterclass Koninklijke Militaire Academie “Facing the Necessary Changes”

Datum: 27 februari 07:00-18:00
Locatie: Koninklijke Militaire Academie, Breda
Sprekers: Sabine Mengelberg, Jörg Noll, Alexander Bon

De eerste masterclass van het NGIZ-Noord vindt plaats bij de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Het onderwerp van deze masterclass betreft het verandering in het militaire apparaat in de 21e eeuw. Men moet hier denken aan een aantal, onderling gerelateerde vraagstukken: Europese integratie en samenwerking, veranderingen in dreiging en oorlogvoering, en een veranderende functie van legers. Voor de masterclass op de 27e, hebben we drie experts uitgenodigd om, ieder vanuit hun eigen onderzoeksgebied, hierover hun visie over te dragen. Aanmelden verplicht via ngiznoord@clingendael.nl. De voertaal van de dag is Engels.

KMA