Panelgesprek | Migratievraagstuk of migratiecrisis?

Gepubliceerd op 21 februari 2023

Dit evenement wordt door het NGIZ georganiseerd in samenwerking met het Montesquieu Instituut.

In de zomer van 2022 werd het duidelijk: het migratiebeleid piept en kraakt. Vluchtelingen sliepen in de buitenlucht wegens gebrek aan opvangplekken en asielprocedures verlopen stroef. Maar is dit het gevolg van de hoge instroom? Of een gevolg van falend en warrig overheidsbeleid?


© Europese Unie, 2016

De Europese Commissie werkt aan een nieuw asiel- en migratiepact. Het zogenoemde Dublin­systeem zou vervangen moeten worden door een nieuw asiel- en migratie­beheersysteem waarbij asiel­aanvragen beter over de lidstaten worden gespreid. Ook zou er meer in asielprocedures en grensbewaking moeten worden geïnvesteerd. Maar is dit voldoende of moet de Europese Unie harder ingrijpen? En welke middelen heeft de Nederlandse overheid om zelf in te grijpen? Kortom, is er sprake van een migratievraagstuk of een migratiecrisis?

Deze vragen staan op 9 maart centraal tijdens het panelgesprek dat wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut en het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ). Tijdens de bijeenkomst gaan Leo Lucassen (hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan Universiteit Leiden), René Peters (Tweede Kamerlid, CDA) en Sophie in ’t Veld (Europarlementariër, D66) in gesprek onder leiding van moderator Jan Rood (voorzitter van het NGIZ en senior research fellow bij Instituut Clingendael).

Praktische informatie

Datum: donderdag 9 maart 2023 van 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur) tot ca. 17.15 uur

Locatie: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5, 2513 AB Den Haag

Let op: vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, deze heeft u nodig bij binnenkomst in het Huis van Europa.

Aanmelding
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Als u zich heeft aangemeld en toch verhinderd bent, wilt u dit dan doorgeven via debat@montesquieu-instituut.nl?