Evenement: De Europese Raad in tijden van crisis

Gepubliceerd op 3 mei 2022

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met het Montesquieu Instituut.

In de context van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben er in Duitsland en Frankrijk in de afgelopen periode verkiezingen plaatsgevonden. Na meer dan vijftien jaar heeft in Duitsland Angela Merkel het stokje overgedragen aan de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz, terwijl in Frankrijk na een spannende verkiezingsstrijd Emmanuel Macron opnieuw tot president is gekozen. Verkiezingen laten de ontwikkelingen in het politieke landschap zien en zorgen, zoals in het geval van de nieuwe Duitse regering, soms zelfs voor een nieuwe visie op Europese samenwerking.

De crises in Europa en de uitslagen van de verkiezingen zijn daarmee van invloed op het functioneren van de EU als geheel, en met name op de Europese Raad. Naar aanleiding van het nieuwe boek van Jan Werts ‘The European Council in the Era of Crisis’ organiseert het Montesquieu Instituut samen met het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken op 23 mei 2022 daarom een interactief panelgesprek. Wat is de impact van de nieuwe Duitse en Franse regeringen op het functioneren van de Europese Raad en daarmee op de Europese Unie? En welke gevolgen heeft dit voor Nederland?

Het panel bestaat uit journalist en publicist Jan Werts , onderzoeker bij het Duitsland Instituut Hanco Jürgens  en assistent professor History of International Relations -European Integration History Marloes Beers. De moderator van het debat is de voorzitter van het NGIZ Jan Rood.

Praktische informatie

Datum: maandag 23 mei 2022 van 16.00 tot ca. 17.15 uur

Locatie: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5, 2513 AB Den Haag

Na afloop vindt u foto’s en een verslag van het evenement op de website van het Montesquieu Instituut.

Aanmelding

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Aanmelden is niet vrijblijvend, wij rekenen namelijk op uw komst. Mocht u verhinderd zijn, zou u dat dan willen doorgeven via evenementen@montesquieu-instituut.nl? Het aantal plaatsen is beperkt.

–> Aanmeldformulier