NGIZ Club Clingendael | Documentaireavond | Terug van nooit weggeweest: antisemitisme

Op 14 mei a..s organiseert NGIZ Club Clingendael een documentaire avond over antisemitisme.

Het antisemitisme-spook is terug in Europa. Ook in Nederland is het belangrijk om hier aandacht aan te schenken. Waar komt dit vandaan? Waarom komt het nu weer terug? Heeft het te maken met het beleid van Netanyahu in Israël?

Jelle Zijlstra (verbonden aan de Joods Liberale Synagoge Amsterdam) en Kitty Herweijer (verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies en expert als het gaat om Hebreeuwse en Joodse studies) laten hun licht schijnen over deze kwesties. Hiervoor gebruiken ze veel beeld en gaan we met elkaar in gesprek. Hierdoor is het naast luisteren, ook spreken en kijken.

Wees welkom in Huis de Pinto te Amsterdam, 14 mei aanvang 19.45 uur. Aanmelden kan via Facebook of ter plaatse.
Entree is €5 cash.

Publieksevent | EP2019: WAT VALT ER TE KIEZEN?

Dit publieksevent organiseren we in samenwerking met Instituut Clingendael en het Liaisonbureau van het Europees Parlement. Meld je aan via deze link.

‘Deze keer is het niet genoeg om te hopen op een betere toekomst: deze keer moeten we er allemaal de verantwoordelijkheid voor nemen.’ #Ikstemdezekeer

Tijdens de komende Europese verkiezingen staat veel op het spel. Hoe willen politici het hoofd bieden aan de immense uitdagingen waar de unie voor staat – zoals asiel en migratie, veiligheid en defensie, sociaaleconomische ongelijkheid, klimaat en de huidige geopolitieke ontwikkelingen? Toch is er weinig interesse voor de Europese verkiezingen, al helemaal onder jongeren.

Nu denk je misschien, stemmen: lekker belangrijk, of waarom zou ik gaan? Ongeveer 375 miljoen mensen zijn stemgerechtigd in Europa. Jij bent een van deze 375 miljoen mensen. In 2014 stond het bestaansrecht van de EU nog ter discussie, deze keer is het de vraag welke richting onze Unie opgaat: wat gaat de EU doen? Plus het kan niet zo zijn dat jij, jong, wild & free, het eens bent met alles wat er om je heen gebeurt. Leuk die open grenzen tijdens je vakantie en de Erasmusbeurs die je krijgt als je een half jaar in het buitenland ‘studeert’, maar de Unie is meer.

Door de onderwerpen concreter te maken en uit te leggen zorgen wij dat jij op 23 mei goed voorbereid naar de stembus kan voor de #EP2019. Dus meld je hier aan en laat je informeren over jouw stemrecht.

EP2019_ Wat valt er te kiezen_ _ Clingendael

Programma 17 mei 

  • 15.30: Inloop
  • 16.00: Welkom door Jan Rood
  • 16.05: Experts over het belang van de Europese verkiezingen
  • 16.45: Politiek debat met vertegenwoordigers van politieke jongerenverenigingen
  • 17.30: Borrel

Wil je alvast wat context hebben bij de thema’s die spelen tijdens de verkiezingen? Lees het #EP2019 dossier in ons magazine & houd Facebook,Twitter en LinkedIn in de gaten.
Make voting great again! #EP2019

Meld je aan via deze link

NGIZ Van Bylandtlezing | IS verslagen? – En wat nu?

Met de inname van het stadje Baghouz is het laatste IS bolwerk in Syrië gevallen. Daarmee lijkt een eind te zijn gekomen aan een strijd die in 2014 begon met IS aanvallen in Irak; een strijd die zich verspreidde naar Syrië en die uitmondde in het uitroepen van het Kalifaat. In het kader van de door de VS geleide internationale coalitie is Nederland actief betrokken geweest bij acties tegen IS. Wat is die bijdrage geweest en hoe heeft die vorm gekregen?

Nu IS in de regio Syrië/Irak verslagen is, dringt zich de vraag op wat te doen met naar het conflictgebied vertrokken IS-strijders en hun families. Daarover bestaat verschil van mening; ook in Nederland. Terugkeer en de-radicalisering is één optie. Anderen vinden dat deze strijders in de regio zelf moeten worden berecht. Ook tussen Europese landen bestaat op dit punt groot verschil van aanpak. Wat is verstandig beleid?

Het eerste thema zal worden ingeleid door Bob van Dijk, senior beleidsmedewerker werkzaam bij het Directoraat-Generaal Beleid, Directie Internationale Aangelegenheden en Operaties, van het ministerie van Defensie.

Het tweede thema zal worden besproken door Jeanine de Roy van Zuijdewijn. Zij werkt als onderzoeker en docent bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden en is Research Fellow bij het International Centre for Counter-Terrorism.

De bijeenkomst zal worden voorgezeten door Jan Rood, voorzitter van het NGIZ.

Bij deze bent u van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijeenkomst die plaatsvindt in Instituut Clingendael te Den Haag.

Ontvangst                   16.30 uur
Lezing en discussie   17.00 uur
Informele borrel        18.30 uur

Parkeren en inrijden in Park Clingendael is niet toegestaan. U kunt aan de Wassenaarseweg tegen betaling parkeren en aan de Ruyckrocklaan gratis.


  • DATUM: 27 mei 2019 18:30

    NGIZ Van Bylandtlezing | IS verslagen? – En wat nu?

    Met de inname van het stadje Baghouz is het laatste IS bolwerk in Syrië gevallen. Daarmee lijkt een eind te zijn gekomen aan een strijd die in 2014 begon met IS aanvallen in Irak; een strijd die zich verspreidde naar Syrië en die uitmondde in het uitroepen van het Kalifaat. In het kader van de…

Activiteiten archief