NGIZ-Leiden | LHBTI emancipatie-debat

Op het gebied van LHBTI-emancipatie is er veel veranderd op het wereldtoneel. Steeds meer landen kennen het homohuwelijk en in steeds meer landen is het mogelijk voor LHBTI’ers om een gezin te stichten. Aan de andere kant, de sultan van Brunei heeft dit jaar nog in zijn land de doodstraf gezet op homoseksualiteit. In hetzelfde jaar kwam er in Europa een inreisverbod voor een haatprediker uit de VS, die van mening is dat LHBTI’ers gedood moeten worden door de staat. Kortom, de discussie omtrent het wel of niet accepteren van homoseksualiteit is een zeer actuele discussie in veel landen.

Nederland staat bekend als een progressief land. Niet alleen waren wij het eerste land dat het huwelijk openstelde voor mensen van gelijk geslacht. Ook kennen wij vele prominente voorbeelden van regenbooggezinnen. Bovendien is de Pride in Amsterdam een van de grootste en drukst bezochte Prides ter wereld.
Nu is de vraag; Moet Nederland deze tolerantie nog meer uitdragen naar de buitenwereld dan wij nu al doen? Is het meelopen van een ambassadeur in een Pridewalk in het land waar hij/zij gestationeerd is genoeg? Of moet er veel meer gedaan worden? Of juist minder?

Al deze vragen zullen aan bod komen tijdens de paneldiscussie met vertegenwoordigers van onder andere COC en de SGP. De avond wordt georganiseerd door NGIZ-Leiden en zal plaatsvinden op 19 september in het Kamerlingh Onnes Gebouw, zaal A002.

U hoeft zich niet aan te melden. Deelname is kosteloos.

Datum: Donderdag 19 september
Locatie: Kamerlingh Onnes Gebouw, zaal A002.
Adres: Steenschuur 25, Leiden
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: gratis
Taal: Nederlands

NGIZ Den Haag | Don’t be evil: de rol van de high tech sector bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens.

Op 30 september a.s. organiseren wij een bijeenkomst n.a.v het rapport van vredesorganisatie Pax for Peace ,Don’t be evil? over het gevaar van kunstmatige intelligentie (AI) als militaire technologie. Dit rapport werd in augustus jl. door PAX aangeboden aan de Verenigde Naties. In het rapport wordt ingegaan op de ‘heel zorgwekkende’ wijze waarop Amerikaanse techbedrijven in samenwerking met de overheid (o.a. het Amerikaanse ministerie van defensie) betrokken zijn bij de ontwikkeling en toepassing van technologie voor zogeheten autonome wapensystemen, ook wel bekend als ‘killer robots’. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen, welke bedrijven zijn hierbij betrokken, wat betekent dit voor de inzet van geweld door staten, en dienen hier internationaal afspraken over gemaakt te worden? Dit zijn enkele van de vragen die we op 30 september zullen bepreken.

Het thema zal worden ingeleid door Frank Slijper, medeauteur van het rapport en bij PAX projectleider wapenhandel. De discussie zal worden geopend door Danny Pronk, senior research fellow veiligheid bij Instituut Clingendael. De bijeenkomst zal worden voorgezeten door Jan Rood, voorzitter NGIZ.

De bijeenkomst vindt plaats bij Instituut Clingendael, aanvang 16.30 uur met ontvangst.

 

 

NGIZ Rotterdam en Studium Generale| Who’s afraid of North Korea?

Dreigen met een kernbom en onaangekondigde rakettesten; Noord Korea wisselt agressie en bedreigingen geraffineerd af met het paaien van China en beloften aan de VS. Deze zomer zette Trump als eerste Amerikaanse president ooit voet op Noord-Koreaanse bodem. Is dit een historische mijlpaal en komt er een opening in het meest gesloten land ter wereld, of is dit de volgende gevaarlijke zet van Kim Jong-un?

Ondanks alle sancties, blijft Noord Korea een fascinerende macht die afwisselend met agressie en toenadering op de buitenwereld reageert. Hoe groot is de kans dat er oorlog uitbreekt tussen Noord en Zuid Korea en hun beschermende bondgenoten, China en de Verenigde Staten? Hoe bang zouden we moeten zijn voor Noord Korea?

In dit actualteitencollege duidt Remco Breuker de geopolitieke strijd van het laatste communistische land ter wereld en gaat hij in op het dagelijkse leven van Noord Koreanen. Kloppen de talloze horrorberichten in de westerse media over werkkampen, martelingen en executies? En hoe kan het dat Kim Jong-un nog steeds aan de macht is?

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker van Universiteit Leiden belicht in zijn lezing dit geheimzinnige land. In zijn onderzoek kijkt hij verder dan het beeld van Noord Korea als onze dictatoriale vijand. Hij bestudeert de Koreaanse taal en geschiedenis om ons begrip van het land te verbeteren. Maar meer nog dan het land, zijn de inwoners van Noord-Korea van belang, met inbegrip van diegenen die buiten de landsgrenzen wonen.

In samenwerking met het NGIZ (het Nederlandse Genootschap voor Internationale Zaken).

Deze lezing is Engelstalig. Toegang is gratis, reserveren aanbevolen via: [ link ].

NGIZ Den Haag | De Nederlands-Duitse betrekkingen: hoe staat het er mee?

Op woensdag 16 oktober organiseert het NGIZ een bijeenkomst met als thema de Nederlands-Duitse relatie. Brexit, de vertrouwenscrisis in de EU en intern-politieke ontwikkelingen in Duitsland vormen aanleiding om over onze onderlinge relatie te spreken.  In hoeverre zijn Nederland en Duitsland elkaars ‘natuurlijke partners’; waar wringt het en waar is verdere samenwerking mogelijk?

Deze vragen zullen worden besproken door Martijn Lak, verbonden aan o.a. de Erasmus Universiteit Rotterdam en Kerstin Schweighöfer, Duits correspondent in Nederland voor o.a. de ARD-Rundfunk. Na hun inleidingen is er ruim gelegenheid voor discussie. De bijeenkomst wordt voorgezeten door Jan Rood, voorzitter NGIZ.

Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.
Aanvang: 16.30 uur.

Deelname is kosteloos.

Dit is de eerste in een serie van lezingen over de relaties tussen Nederland en zijn buurlanden.

NGIZ Rotterdam en Studium Generale | India – Land of the future

India is booming;

 • de helft van zijn bevolking is 25 jaar en jonger en over vijf jaar heeft het land het hoogste bevolkingsaantal;
 • de economie groeit er met 7,5 % per jaar en in tien jaar tijd zal  het de 3e (!) economie ter wereld zijn.
 • omdat de middenklasse sterk groeit is de toename van de consumenten goederenmarkt 15% per jaar en van  binnenlandse vluchten zelfs 24% per jaar;
 •  de Indiërs hebben de bèta factor in hun DNA en jaarlijks studeren er 500.000 ingenieurs af.

Naast alle technologische en economische mogelijkheden die dit biedt, is India ook een van de weinige democratieën in Azië en daarmee een onmisbare bondgenoot voor het Westen in de snel veranderende geopolitieke verhoudingen. Maar de EU en India zien elkaar niet staan,.

Tegelijkertijd worstelt het enorme land met gigantische uitdagingen; de enorme armoede en inkomensverschillen, de ondergeschikte positie van vrouwen – getuige de gruwelijke verkrachtingsverhalen die met enige regelmaat in de media verschijnen –  het sektarische geweld tussen hindoes en moslims en extreme luchtvervuiling in de grote stedelijke agglomeraties.

Als voormalig ambassadeur van Nederland in India kent Fons Stoelinga het land als geen ander. In zijn lezing schetst hij de belangrijkste sociaaleconomische, culturele en politieke veranderingen. Welke rol  gaat India op het wereldtoneel spelen en is de verhouding met aartsrivaal (en net als India: atoommacht) Pakistan aan het veranderen? Hoe bestuur je een land met 1,25 miljard inwoners, waarvan de helft in aperte armoede leeft en hoe bereik je inclusieve groei?

Wat kunnen India en Nederland voor elkaar betekenen? Waar liggen bijvoorbeeld kansen en mogelijkheden voor uitwisselingsstudenten? Welke rol speelt het Staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan India (in oktober 2019) in onze relatie met India. Premier Rutte is in 2015 en 2018 met een grote bedrijvendelegatie in  India geweest: wat levert dat soort bezoeken op?

Fons Stoelinga is voormalig diplomaat en ambassadeur in o.a. Italië, Mali en van 2012-2018 in India. Hij is nu adviseur voor Indiase bedrijven in Nederland. In oktober verschijnt: ‘India – Land van de toekomst’ bij uitgeverij De Kring.

I.s.m. Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken.

Voertaal is Engels.


 • DATUM: 30 september 2019 16:30

  NGIZ Den Haag | Don’t be evil: de rol van de high tech sector bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens.

  Op 30 september a.s. organiseren wij een bijeenkomst n.a.v het rapport van vredesorganisatie Pax for Peace ,Don’t be evil? over het gevaar van kunstmatige intelligentie (AI) als militaire technologie. Dit rapport werd in augustus jl. door PAX aangeboden aan de Verenigde Naties. In het rapport wordt ingegaan op de ‘heel zorgwekkende’ wijze waarop Amerikaanse techbedrijven…

 • DATUM: 15 oktober 2019 15:30

  NGIZ Rotterdam en Studium Generale| Who’s afraid of North Korea?

  Dreigen met een kernbom en onaangekondigde rakettesten; Noord Korea wisselt agressie en bedreigingen geraffineerd af met het paaien van China en beloften aan de VS. Deze zomer zette Trump als eerste Amerikaanse president ooit voet op Noord-Koreaanse bodem. Is dit een historische mijlpaal en komt er een opening in het meest gesloten land ter wereld,…

 • DATUM: 16 oktober 2019 16:30

  NGIZ Den Haag | De Nederlands-Duitse betrekkingen: hoe staat het er mee?

  Op woensdag 16 oktober organiseert het NGIZ een bijeenkomst met als thema de Nederlands-Duitse relatie. Brexit, de vertrouwenscrisis in de EU en intern-politieke ontwikkelingen in Duitsland vormen aanleiding om over onze onderlinge relatie te spreken.  In hoeverre zijn Nederland en Duitsland elkaars ‘natuurlijke partners’; waar wringt het en waar is verdere samenwerking mogelijk? Deze vragen…

 • DATUM: 5 november 2019 15:30

  NGIZ Rotterdam en Studium Generale | India – Land of the future

  India is booming; de helft van zijn bevolking is 25 jaar en jonger en over vijf jaar heeft het land het hoogste bevolkingsaantal; de economie groeit er met 7,5 % per jaar en in tien jaar tijd zal  het de 3e (!) economie ter wereld zijn. omdat de middenklasse sterk groeit is de toename van…

Activiteiten archief