NGIZ ZUID | China als grootmacht met Rob de Wijk

U bent van harte welkom bij de bijeenkomst ‘China als grootmacht’ die het Studium Generale van de TU Eindhoven samen met het NGIZ Zuid organiseert op 15 januari.

Op de omslag van Rob de Wijks meest recente boek, De nieuwe wereldorde, staat een foto van het Plein van de Hemelse Vrede. Daarmee is de toon gezet. De Wijk haalt president Xi Jinping aan die in 2107 verklaarde dat de Volksrepubliek China, wanneer deze in 2049 honderd jaar bestaat, een dominerende wereldmacht zal zijn. Het land heeft daartoe al de nodige stappen gezet. De grotendeels door het Westen vormgegeven wereldorde loopt volgens De Wijk groot gevaar.

Hoe dat komt? Het nieuwe nationalisme van Donald Trump en zijn hele en halve navolgers in Europa en elders, handelsoorlogen, Putins interventies en het ontbreken van een visie hoe het tij te keren, zijn daarvan de oorzaken.

Wat staat ons dan te wachten? De wereld zoals wij die kennen met zijn internationaal recht, vrije meningsuiting, mensenrechten en internationale instellingen zal ernstig bedreigd worden. Bezinning hoe wij deze crisis kunnen oplossen is volgens De Wijk een urgente zaak.

Rob de Wijk (1954) studeerde geschiedenis in Groningen. Hij promoveerde op het proefschrift over de positie van de NAVO. Vanaf 2007 is hij directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij is tevens hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Haagse campus van de Leidse universiteit. De Wijk vervult ook tal van adviserende functies in binnen- en buitenland.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur in het Auditorium, Blauwe Zaal van de Universiteit van Eindhoven.

U kunt zich aanmelden via deze link: aanmelden

 

 

 

 

 

 

 

NGIZ Zuid | ‘Iran na de liquidatie van Soleimani’

De recente liquidatie door de Amerikanen van de vooraanstaande generaal Qasem Soleimani betekende het begin van een kettingreactie, die heeft geleid tot oplopende spanningen in het Midden-Oosten een tragische vliegramp en onrust in Iran zelf.

Soleimani was de architect van de militaire expansie van Iran in de buurlanden Irak, Syrie en Libanon, maar hij had ook met de Verenigde Staten en bondgenoten samengewerkt in de strijd tegen IS. Zijn dood op dat moment was raadselachtig. Hij zou aanslagen van plan zijn, maar bewijs daarvoor ontbreekt tot nu toe. Niet dat er veel aan Soleimani verloren is. Het was een keiharde militair die de dood van vele onschuldigen op zijn geweten had.

Voor het regime van de ayatollahs betekende Soleimani’s dood en de daaropvolgende vliegramp, veroorzaakt door een Iraanse raket, en demonstraties tegen hun incompetente bewind ernstig gezichtsverlies. Het is de vraag hoe zij dat zullen doorstaan. Het bewind is er niet in geslaagd een eind te maken aan corruptie en vriendjespolitiek en verkeert in economisch zwaar weer.

Dr. Ammar Maleki werkt als onderzoeker en docent aan de Tilburgse Universiteit en houdt zich bezig met vergelijkend politiek onderzoek en de mogelijkheden van democratisering. Zijn vader was een vooraanstaand mensenrechtenactivist, die jarenlang gevangen zat. Zelf kan Maleki niet naar Iran terugkeren. Hij is commentator voor het Farsi-programma van de BBC.

De lezing is in het Engels. Aanmelden graag via het Academisch Genootschap Eindhoven.

Kosten € 5,00


  • DATUM: 4 februari 2020 20:00

    NGIZ Zuid | ‘Iran na de liquidatie van Soleimani’

    De recente liquidatie door de Amerikanen van de vooraanstaande generaal Qasem Soleimani betekende het begin van een kettingreactie, die heeft geleid tot oplopende spanningen in het Midden-Oosten een tragische vliegramp en onrust in Iran zelf. Soleimani was de architect van de militaire expansie van Iran in de buurlanden Irak, Syrie en Libanon, maar hij had…

Activiteiten archief