SIB-Nederland | Nieuws van nu | congres | 9 maart 2019

De verkrijgen en verspreiden van nieuws staat voor nieuwe uitdagingen. Als gevolg van de grote ontwikkelingen in technologie en communicatie zijn regio’s meer met elkaar verbonden dan ooit. Dit betekent dat berichten en informatie in landen snel over de wereld kunnen worden verspreid. Aan de andere kant bieden nieuwe technieken mogelijkheden voor overheden de vrijheid van journalisten te beperken. De verspreiding van nieuws staat ook onder druk door nepnieuws, beïnvloeding door politieke actoren en afnemende aantallen abonnees.

Kan men, gezien deze ontwikkelingen op het gebied van nieuwsverslaggeving en verspreiding, spreken van uitholling en bedreiging of is er simpelweg sprake van een transitie en is beïnvloeding zo oud als de wereld?

Zo was 2018 het jaar van de beïnvloeding van de politiek. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg moest zich voor zowel de Amerikaanse senaat als het Europarlement verantwoorden. Het bedrijf Cambridge-Analytica creëerde een schandaal door tientallen miljoenen profielen van gebruikers ingezet te hebben voor beïnvloeding van politieke campagnes. Het bedrijf was actief in de Brexit en de Trump-campagne. Het roept de vraag op hoeveel invloed multinationals en overheden uitoefenen op nieuwsverspreiding. En waar blijven de burgers die hun abonnement opzeggen of zich in hun ‘bubbel’ afkeren van de samenleving?

Het is duidelijk dat het vergaren van nieuws opnieuw moet worden gedefinieerd. Daarom organiseren SIB-Nederland en het NGIZ op zaterdag 9 maart 2019 een congres over ‘Nieuws van nu’. Tijdens het congres zal door diverse experts vanuit journalistiek, geschiedenis en mensenrechtenorganisaties worden gekeken naar: “Nieuws van nu”.

Het programma is als volgt:

10:00 uur: Inloop met koffie en thee.
10:30 uur: Opening – Dhr. D van Huigenbos, Ceremonieel Voorzitter SIB-Nederland
10:40 uur: Openingslezing Mondiale trends en nationale betrokkenheid – Dhr R. Bodelier Journalist &  Filosoof
12:00 uur: Ronde 1

  • Lezing De plaats van journalistiek in het online debat – Dhr K.C. Smouters Journalist en docent Journalistiek Windesheim Zwolle
  • Masterclass Framing in de journalistiek: Hoe ga je er mee om? – Dhr B. van Gorp Hoogleraar journalistiek en communicatiemanagement KU Leuven
  • Workshop Freedom of Speech: The Foundation of Journalism – Mevr. N. van Sprokel Politieke zaken Amnesty International

12:45: Lunch

14:15: Ronde 2

  • Paneldiscussie Nepnieuws: Oude en nieuwe uitdagingen – Met o.a. dhr. H. van der Horst Auteur en historicus
  • Lecture Competing for Attention – Ms G. van Cann Deputy Debuty Editor in Chief at NOS News
  • Masterclass Gewapend tegen de journalist – Mediabureau Benelux

15:15: Slotlezing De toekomst van de journalistiek – Dhr. P. Vandermeersch – Hoofdredacteur NRC        Handelsblad

Het congres zal plaats vinden in de Instituto Cervantes en het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, respectievelijk Domplein 3 en 29 te Utrecht. U bent van harte welkom deel te nemen. Wij ontvangen graag uw aanmelding middels de onderstaande link. U ontvangt van ons een bevestiging van deelname. Deelname aan de bijeenkomst bedraagt €4,- voor leden, €4,50 voor studenten, €5 voor niet-studenten. Dit is inclusief lunch en enkele afsluitende drankjes. Inschrijven kan via https://www.sib-utrecht.nl/journalistiek-van-nu/

NGIZ-Clingendael Van Bylandtlezing | De Saoedische kroonprins, dictator in aanbouw of toch een hervormer?

Op dinsdag 26 maart zal Carolien Roelants de derde lezing in Van Bylandt-lezingenreeks verzorgen. De lopende reeks is gewijd aan de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten en op het Arabisch schiereiland.  De titel van de lezing is:

De Saoedische kroonprins, dictator in aanbouw of toch een hervormer?

Show-worstelen of een concert van Mariah Carey – de jeugd van Saoedi-Arabië heeft opeens  een verrassende keus voor een avond stappen. Maar net als de concertzaal zit ook de gevangenis overvol. Is met enige zekerheid te voorspellen welke kant het opgaat met het Saoedisch koninkrijk?

Carolien Roelants is NRC-columnist, Midden-Oosten expert en auteur van vele publicaties.

De lezing zal worden voorgezeten door Jan Rood, voorzitter NGIZ en zal plaatsvinden in Instituut Clingendael.
Ontvangst 16.30 uur.
Aanvang 17.00 uur.
Afsluiting 18.30 uur met een informeel drankje.


Activiteiten archief