NGIZ Utrecht | Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur

U bent van harte  voor de conferentie Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur op 9 november 2019, georganiseerd door het Cold War Research Network.

De val van de Berlijnse Muur was een keerpunt in de geschiedenis. Maar is de Koude Oorlog wel voorbij? Precies dertig jaar later is de tijd rijp voor een terugblik op die historische dag en haar repercussies door middel van lezingen van bekende historici, interactieve workshops en een seminar met ooggetuigen. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Koude Oorlog en haar weerklank tot op heden is deze conferentie een absolute must!

De conferentie duurt van 11:00 uur tot 17:00 uur en zal plaatsvonden in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Deelname aan het programma is kosteloos, en aanmelden kan via Martijn Kool (m.kool@uu.nl). Voor meer details verwijs ik u graag naar het bijgevoegde conferentieprogramma ENG Conference Booklet Cold War Conference

NGIZ Den Haag | Jokowi’s Indonesië

Roel van der Veen, NGIZ bijzonder hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam, is thans ook hoofd van de politieke afdeling van de Nederlandse ambassade in Jakarta. Hij zal spreken over de belangrijkste trends en gebeurtenissen in het huidige Indonesië, onder president Joko Widodo. Afgelopen april werd de president herkozen voor een tweede termijn van 5 jaar, tot in 2024. Ook zal er aandacht zijn voor de rol van Indonesië in de regio en op het wereldtoneel, inclusief de band met Nederland.

U bent van harte uitgenodigd op woensdag 13 november bij:

Museum Sophiahof
Sophialaan 10
2514 JR Den Haag

De ontvangst is om 16.30 uur. De lezing begint om 17.00 uur waarna er een drankje wordt geschonken van 18.30 – 19.30 uur.

Bij vertoon van uw bevestigingsbericht kunt u tegen gereduceerd tarief , € 5,00 , een bezoek brengen aan het museum.

Museum Sophiahof

 

 

 

 

 

 

NGIZ Amsterdam | Century Session – Chinese Involvement in Sub-Saharan Africa

On March 12, 2019, Macron visited Djibouti and warned that Chinese investments could endanger African sovereignty or weaken domestic economies. His concerns are against the backdrop of China’s increasing regional presence that, according to Macron, could produce harmful results in the long run. However, it is relevant to ask ourselves the degree to which Macron’s words resonate true. The ‘’West’s’’ history in Sub-Saharan Africa is not something that goes without atrocities back then or results now. Including military presence and interventions with major geopolitical consequences.

This context gives rise to the following questions that we would like to address during our event. Firstly, what is the impact of the ‘’West’s’’ presence in the region? What is the increasing role of China? And what are the geopolitical consequences between the three forces?

Three speakers will be invited to present different perspectives on the matter. There will be room for discussion during the Q&A and drinks after at the Crea Café. If you find this interesting, come and visit the century session. Access is free. We hope to see you there!

Link to facebook Event: https://www.facebook.com/events/694026661008306/

 

NGIZ Zuid | Het Midden-Oosten, hoe verder?

Het Midden-Oosten is een regio, die voortdurend in het nieuws is. Denk maar aan de strijd tegen IS en de Koerdische kwestie. Als sterke macht in de regio zijn de Verenigde Staten gedeeltelijk vervangen door Rusland en wat zijn daar de mogelijke gevolgen van? Ook Iran heeft zijn positie de laatste jaren belangrijk versterkt tot ongenoegen van Saoedi-Arabië en Israël. In Tunesië, het land waar de Arabisch Lente begon, houdt de democratie stand.

U ziet het onderwerpen genoeg voor een boeiende lezing.

NGIZ-Zuid is daarom verheugd dat Geoffrey van Leeuwen, hoofd van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bereid is in Eindhoven zijn visie te geven op de ontwikkelingen in de regio. Hij zal daarbij, naast de bovengenoemde onderwerpen, proberen een grote lijn aan te geven voor wat betreft de toekomst van het Midden-Oosten, waar instabiliteit en dreiging lijken toe te nemen. Een dergelijke ontwikkeling kan ook ernstige gevolgen hebben voor Europa en Nederland.

Over de spreker.

Geoffrey E.W. van Leeuwen (1971) studeerde rechten in Leiden en politieke wetenschappen in Parijs en Cambridge. Vanaf 1996 werkt hij bij Buitenlandse Zaken. Van Leeuwen was daarbij in verschillende functies actief in onder meer Hanoi, Sofia, Islamabad en Amman. Voor zijn huidige functie was hij ambassadeur in Kaboel, Afghanistan, een lang niet ongevaarlijke baan.

aanmelden via het Academisch Genootschap Eindhoven

 


  • DATUM: 20 november 2019 20:00

    NGIZ Amsterdam | Century Session – Chinese Involvement in Sub-Saharan Africa

    On March 12, 2019, Macron visited Djibouti and warned that Chinese investments could endanger African sovereignty or weaken domestic economies. His concerns are against the backdrop of China’s increasing regional presence that, according to Macron, could produce harmful results in the long run. However, it is relevant to ask ourselves the degree to which Macron’s…

  • DATUM: 3 december 2019 20:00

    NGIZ Zuid | Het Midden-Oosten, hoe verder?

    Het Midden-Oosten is een regio, die voortdurend in het nieuws is. Denk maar aan de strijd tegen IS en de Koerdische kwestie. Als sterke macht in de regio zijn de Verenigde Staten gedeeltelijk vervangen door Rusland en wat zijn daar de mogelijke gevolgen van? Ook Iran heeft zijn positie de laatste jaren belangrijk versterkt tot…

Activiteiten archief