Review

NGIZ Club Clingendael: leven in Palestina | 19 november 2020

Op dinsdagavond 19 november jl. organiseerde NGIZ Club Clingendael in samenwerking met Ontmoet Palestina de avond ‘Leven in Palestina’ in de Kargadoor, in Utrecht. Het doel van de avond was het in kaart brengen van de lastige omstandigheden waarin Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook moeten leven. De leefomstandigheden op de Westelijke Jordaanoever werden in beeld gebracht door het vertonen van drie films. De eerste film, gemaakt door één van de oprichters van Ontmoet Palestina, toonde de levensweg van de rozenkrans in de regio Bethlehem. Hierbij werden Palestijnen in beeld gebracht die werken in de rozenkransindustrie, zij die de grondstoffen verzamelen en degenen die de kransen uiteindelijk in elkaar zetten. De tweede film ging over de wijze waarop Palestijnse werknemers ’s ochtends naar hun werk gaan, via een lange, drukke en winderige sluis van Palestijns gebied naar Israëlisch gecontroleerd gebied op de Westelijke Jordaanoever en in Israël. De derde korte film toonde een Palestijnse jongen uit een vluchtelingenkamp bij Nablus in het noorden van de Westoever, die op een motor door verschillende dorpen rijdt.

Het tweede gedeelte van de avond werd afgetrapt door Moueen Abdallah, decaan en hoogleraar aan de Universiteit van Gaza, maar al enkele jaren woonachtig in Nederland. Hij vertelde over zijn eigen ervaringen in Gaza, waar hij meerdere oorlogen meemaakte, en over de leefomstandigheden aldaar. Na de presentatie van de heer Abdallah, volgde er een discussie met de zaal over relevante (hedendaagse) kwesties met betrekking tot de situatie van Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook, maar ook over de politieke situatie in de regio. Dit leverde een levendige en interessante discussie op, die werd voortgezet aan de bar van de Kargadoor.

Wij bedanken Ontmoet Palestina voor de gezamenlijke organisatie van deze interessante avond en uiteraard alle aanwezigen voor hun komst. Graag tot bij een volgend evenement!

NGIZ Club Clingendael