NGIZ ZUID | Bye, bye Britain? Het UK en de Brexit.

Belofte maakt schuld. Dat moest ook de Britse premier David Cameron ondervinden toen hij na de Lagerhuisverkiezingen van 2015 beloofde een referendum te houden over een mogelijke uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Gemeenschap. Begin 2016 kondigde hij aan het referendum te houden op 23 juni.

Vrijwel direct barstten er felle campagnes los van voor- en tegenstanders van een Brexit (samenvoeging Britain en Exit). Waarschijnlijk heel anders dan Cameron had verwacht scoorden de voorstanders van een uittreding direct hoog in de peilingen. Deze stroming lijkt te profiteren van een kennelijk wereldwijd gevoelde behoefte om te breken met het politieke establishment. In dit geval het inderdaad grotesk georganiseerde bestuur van de Europese Unie, met een parlement dat om de paar maanden verhuist van  Brussel naar Straatsburg en vice versa.

Tegenstanders van een Brexit wijzen op de economische gevaren van een breuk met Europa en een politiek isolement. Voorstanders bagatelliseren dit en roepen op te breken met de moloch Europa en zijn tentakels, die geleidelijk Good Old Britain zullen wurgen. Spreker Paul van Seters is de man die licht kan brengen in deze door sentimenten overwoekerde kwestie, die niettemin van groot belang is. Niet alleen voor Europa en het UK, maar ook voor ons.

Paul van Seters is hoogleraar Globalisering en Duurzame Ontwikkeling aan de Tilburg University. Zijn onderzoek richt zich onder meer op aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de global civil society. Hij publiceert regelmatig op de opiniepagina’s van NRC/Handelsblad, de Volkskrant en het Financiële Dagblad.

Inschrijven op de site van het AG.

Toegangsprijs € 5.

  • 9 juni 2016
    08:00 - 22:00