NGIZ ZUID | China als grootmacht met Rob de Wijk

U bent van harte welkom bij de bijeenkomst ‘China als grootmacht’ die het Studium Generale van de TU Eindhoven samen met het NGIZ Zuid organiseert op 15 januari.

Op de omslag van Rob de Wijks meest recente boek, De nieuwe wereldorde, staat een foto van het Plein van de Hemelse Vrede. Daarmee is de toon gezet. De Wijk haalt president Xi Jinping aan die in 2107 verklaarde dat de Volksrepubliek China, wanneer deze in 2049 honderd jaar bestaat, een dominerende wereldmacht zal zijn. Het land heeft daartoe al de nodige stappen gezet. De grotendeels door het Westen vormgegeven wereldorde loopt volgens De Wijk groot gevaar.

Hoe dat komt? Het nieuwe nationalisme van Donald Trump en zijn hele en halve navolgers in Europa en elders, handelsoorlogen, Putins interventies en het ontbreken van een visie hoe het tij te keren, zijn daarvan de oorzaken.

Wat staat ons dan te wachten? De wereld zoals wij die kennen met zijn internationaal recht, vrije meningsuiting, mensenrechten en internationale instellingen zal ernstig bedreigd worden. Bezinning hoe wij deze crisis kunnen oplossen is volgens De Wijk een urgente zaak.

Rob de Wijk (1954) studeerde geschiedenis in Groningen. Hij promoveerde op het proefschrift over de positie van de NAVO. Vanaf 2007 is hij directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij is tevens hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Haagse campus van de Leidse universiteit. De Wijk vervult ook tal van adviserende functies in binnen- en buitenland.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur in het Auditorium, Blauwe Zaal van de Universiteit van Eindhoven.

U kunt zich aanmelden via deze link: aanmelden

 

 

 

 

 

 

 

  • China als grootmacht
    15 januari 2020
    20:00 - 22:00