NGIZ Den Haag | Europa in de ruimte

Europa in de ruimte – een stap dichter bij Europese onafhankelijkheid met het grootste Europese ruimtevaartproject ooit

Europa is momenteel bezig met het grootste Europese ruimtevaartproject ooit: het satellietnavigatiesysteem Galileo. Het Europese alternatief voor het Amerikaanse gps, waarmee Europa onafhankelijk wil worden van het Amerikaanse systeem. Samen met o.a. het Copernicus-programma onderstreept Galileo de Europese ambities in de ruimte. Die ambities zijn primair civiel, maar kunnen ook gevolgen hebben op het vlak van Europese veiligheid en defensie. Waar staan we met het Europese ruimtebeleid en Galileo; wat zijn mogelijke veiligheidspolitieke en militaire implicaties; en wat betekent dit voor Nederland, de Nederlandse krijgsmacht in het bijzonder? Deze vragen zullen worden besproken door:

Paul Verhoef, ESA-directeur van het Galileo-programma, hoofdverantwoordelijke voor dit project. Hij vertelt op 25 april over de strategische betekenis van Galileo.

Majoor Ir. Bernard Buijs, hoofd van het Bureau Space van het Commando Luchtstrijdkrachten. Hij zal toelichten waarom de ruimte steeds belangrijker wordt voor militair optreden, en voor de maatschappij als geheel.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 25 april bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) aan de Prinsessegracht 23, Den Haag.

Programma:
16.30 uur ontvangst
17.00 uur opening, inleiding en debat
18.30 uur afsluiting en drankje

U kunt zich hieronder aanmelden. Uw deelname wordt aan u bevestigd.

Deze bijeenkomst is een samenwerking tussen het NGIZ, de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KvBK) en het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI)

.

  • Deelname Europa in de Ruimte
    25 april 2018
    16:30 - 19:00