NGIZ Rotterdam en Studium Generale| Who’s afraid of North Korea?

Dreigen met een kernbom en onaangekondigde rakettesten; Noord Korea wisselt agressie en bedreigingen geraffineerd af met het paaien van China en beloften aan de VS. Deze zomer zette Trump als eerste Amerikaanse president ooit voet op Noord-Koreaanse bodem. Is dit een historische mijlpaal en komt er een opening in het meest gesloten land ter wereld, of is dit de volgende gevaarlijke zet van Kim Jong-un?

Ondanks alle sancties, blijft Noord Korea een fascinerende macht die afwisselend met agressie en toenadering op de buitenwereld reageert. Hoe groot is de kans dat er oorlog uitbreekt tussen Noord en Zuid Korea en hun beschermende bondgenoten, China en de Verenigde Staten? Hoe bang zouden we moeten zijn voor Noord Korea?

In dit actualteitencollege duidt Remco Breuker de geopolitieke strijd van het laatste communistische land ter wereld en gaat hij in op het dagelijkse leven van Noord Koreanen. Kloppen de talloze horrorberichten in de westerse media over werkkampen, martelingen en executies? En hoe kan het dat Kim Jong-un nog steeds aan de macht is?

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker van Universiteit Leiden belicht in zijn lezing dit geheimzinnige land. In zijn onderzoek kijkt hij verder dan het beeld van Noord Korea als onze dictatoriale vijand. Hij bestudeert de Koreaanse taal en geschiedenis om ons begrip van het land te verbeteren. Maar meer nog dan het land, zijn de inwoners van Noord-Korea van belang, met inbegrip van diegenen die buiten de landsgrenzen wonen.

In samenwerking met het NGIZ (het Nederlandse Genootschap voor Internationale Zaken).

Deze lezing is Engelstalig. Toegang is gratis, reserveren aanbevolen via: [ link ].

  • Who’s afraid of North Korea?
    15 oktober 2019
    15:30 - 19:00