NGIZ Den Haag: NGIZ Cinema: Taxi Teheran

Datum: 27-01-2016

taxi_teheran_jafar_panahi_4_d_r_copyNGIZ Cinema: Taxi Teheran

U bent van harte uitgenodigd voor NGIZ Cinema, georganiseerd door het NGIZ in samenwerking met het Nutshuis. Regelmatig presenteren we een film of documentaire over een internationaal politiek onderwerp met een korte inleiding door een deskundige, gevolgd door een borrel. Op 27 januari presenteren we de film Taxi Teheran en zal de film ingeleid worden door Elli Safari.

Aansluitend op het thema van ons lustrumjaar “70 jaar vrijheid, 70 jaar vooruit”, organiseren we een avond over culturele vrijheid. De Iraanse regisseur Jafar Panahi mag sinds 2010 geen films meer maken en zijn land niet verlaten. Toch is hij opnieuw te zien in zijn derde ‘illegale’ film, dit keer als een taxichauffeur met een verborgen camera. Deze Perzische variant op het tv-programma Taxi is een filmische verzetsdaad en tegelijkertijd een liefdesverklaring aan de cinema en Panahi’s land Iran. Bijzonder is ook dat deze film bijdraagt aan een nuancering van ons beeld van Iran, zonder dat de enorme misstanden uit het oog worden verloren. Panahi toont zich een meester in zijn gebruik van film als middel om zichzelf kritisch uit te drukken over de tragische hedendaagse realiteit en om tegelijkertijd juist daaraan te ontsnappen. Het ontroerende einde is mooi en meedogenloos. Panahi won er geheel terecht de Gouden Beer mee op het film festival van Berlijn.

De film zal worden ingeleid door de Iraanse documentaire- en filmmaakster Elli Safari. Zij zal ingaan op hoe censuur opereert in Iran, hoever vrijheid van meningsuiting gaat en hoe de de Iraanse overheid hiermee om gaat. Hoe kon Jafar Panahi -die zijn vorige film van Iran naar Cannes smokkelde in een verjaardagstaart- zijn film Taxi Teheran maken terwijl hij huisarrest heeft en 20 jaar lang geen films meer mag maken?

De film wordt vertoond in de bijzondere oude bankkluis van het Nutshuis. Na de film zetten we de discussie voort tijdens een informele borrel.
Kaarten zijn verkrijgbaar via http://nutshuis.nl/agenda/taxi-teheran#.VpVnQPnhCUk . Er is een beperkt aantal plaatsen dus koop gelijk je kaartje!

Onze lustrumactiviteiten worden ondersteund door het V-Fonds.
vfondslogo

Informatie

Datum: woensdag 27 januari 2016 om 19.30

Het Nutshuis
Riviervismarkt 5
2513 AM Den Haag

Aan deelname zijn kosten verbonden. Aanmelden via het Nutshuis zoals hieronder genoemd.