Libanon vandaag: de geest uit de fles

Libanon is in gevaarlijk vaarwater terecht gekomen na benoeming nieuwe premier. De premier van het land ten Noorden van Israel, Hassan Diab, wacht een vrijwel onmogelijke taak. Het land verkeert in een zware economische crisis en het politieke evenwicht is er nog altijd zeer fragiel.

In een huiselijke setting blikken we samen terug op de tijd van de UNIFIL-operatie, waar ook Nederland bij betrokken was, en kijken we met die ogen naar de huidige toestand.

Dit event is gratis, maar laat wel even weten of je komt, want er is maar zeer beperkt plek. Aanmelden kan via joshummelen@gmail.com

Dit evenement wordt georganiseerd door NGIZ Club Clingendael.

NGIZ Club Clingendael presenteert: Winter on Fire

In het altijd gezellige Werf5 (een fijne werfkelder in hartje Utrecht) kijken we op groot scherm de legendarische documentaire over recente ontwikkelingen in Oekraïne. Inmiddels naar de achtergrond verschoven, maar nog altijd (helaas) actueel. Goed om op de hoogte te zijn en fascinerend om te zien.

Michiel Driebergen zal deze avond voorzien van een korte inleiding. Hij is Oekraïne-correspondent en kan ons dus alles vertellen. Benieuwd geworden? Check: https://www.michieldriebergen.nl/

Het evenement wordt georganiseerd door NGIZ Club Clingendael bij onze vrienden van Werf5 en is helemaal gratis. Sterker nog: er is gratis bier. Echter zijn er maximaal 20 plaatsen beschikbaar, dus meld je aan via een mailtje naar joshummelen@gmail.com

NGIZ Club Clingendael richt zich primair op jong-volwassenen. Mocht je niet tot die categorie behoren: wees welkom, maar stel je verwachtingen bij.

NGIZ Noord | University Peace Days | Day 2

The University Peace Days is an initiative generously funded by the Faculty of Law of University of Groningen (University of Groningen – Faculty of Law) since more than 30 years as an initiative to make knowledge and research in the area of peace and conflict accessible to a wider audience. This initiative is further supported by Globalisation Studies Groningen (Research in Ethics and Globalisation).

The main goal of the University Peace Days is to discuss contemporary topics and pressing issues in the field of Peace and War with the a wider public, the citizens of Groningen and beyond. In this event, the topic is ‘Information Warfare’, and three speakers have been invited present their individual findings in this topic.

You can view their profiles and more on the website http://updgroningen.org/

NGIZ Noord | University Peace Days | Day 1

The University Peace Days is an initiative generously funded by the Faculty of Law of University of Groningen (University of Groningen – Faculty of Law) since more than 30 years as an initiative to make knowledge and research in the area of peace and conflict accessible to a wider audience. This initiative is further supported by Globalisation Studies Groningen (Research in Ethics and Globalisation).

The main goal of the University Peace Days is to discuss contemporary topics and pressing issues in the field of Peace and War with the a wider public, the citizens of Groningen and beyond. In this event, the topic is ‘Information Warfare’, and three speakers have been invited present their individual findings in this topic.

You can view their profiles and more on the website http://updgroningen.org/

Terugblik Nederlands voorzitterschap EU – debat op woensdag 6 juli – Montesquieu Instituut

eu montes

Tot en met 30 juni 2016 is Nederland voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Prioriteiten zijn: een strategische agenda voor de EU in tijden van verandering, banen scheppen door innovatieve groei en verbinding zoeken met maatschappelijke actoren.

Welke doelstellingen zijn behaald? En waar hebben we kansen laten liggen? Welke lessen kunnen we trekken voor een volgend Nederlands voorzitterschap?

Op woensdag 6 juli blikken o.a. Arco Timmermans (bijzonder hoogleraar Public Affairs), Anne Mulder (Tweede Kamerlid VVD) en Tomas Vanheste (Europawatcher De Correspondent) terug op het Nederlands voorzitterschap van de EU. Het debat staat onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.

Aanmelden

Meer informatie

Na afloop van het debat kunt u een hapje eten in het restaurant van Nieuwspoort. Reserveren kan via het aanmeldformulier.

Het debat wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, ProDemos – Huis voor Democratie en Rechtsstaat en Filmhuis Den Haag.

 

NGIZ Utrecht| Lustrumlezing | Hybride oorlogsvoering

logo70

Het NGIZ bestaat 70 jaar! En daarom nodigen de besturen van SIB Utrecht en NGIZ afdeling Utrecht u graag uit voor een jubileumlezing op 9 februari 2016 in het Instituto Cervantes.
Deze jubileumlezing met als titel ‘Hybride oorlogsvoering’ biedt een unieke mogelijkheid om in gesprek te gaan met Directeur van de Directie Veiligheidsbeleid van het ministerie van Buitenlandse zaken dhr. PJ Kleiweg de Zwaan onder de deskundige en prikkelende leiding van journalist Jenne Jan Holtland over hybride oorlogsvoering. Het belooft een bijzondere avond te worden, vol analyse van internationale betrekkingen en kijkjes achter de schermen van de internationale diplomatie.

Programma:
19.45 uur   Inleiding door dhr. Pieter Jan Kleiweg de Zwaan,
20.00 uur  Gesprek met Pieter Jan Kleiweg de Zwaan & Jenne Jan Holtland
20.45 uur   Pauze
21.00 uur   Vragenronde
21.30 uur   Afsluiting en borrel

Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. Aanmelden is noodzakelijk. Klik hier.

vfonds logo nieuw openDeze bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van het thema van ons lustrumjaar “70 jaar vrijheid, 70 jaar vooruit” en komt mede tot stand door de steun van het V-fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

NGIZ Zuid | Iran en het Midden-Oosten – Peyman Jafari

 

IranHet door sji’itische geestelijken aangevoerde Iran heeft zich de laatste tijd ontwikkeld tot een regionale grootmacht. Dit is vooral ten koste gegaan van de traditioneel sterke staten Egypte en Saoedi-Arabië, beide soennitisch. De uitbreiding van de macht van Iran verloopt grotendeels langs religieuze lijnen. Het land heeft zijn positie weten op te bouwen door banden aan te gaan met sji’itsche organisaties en regiems als Hezbollah in Libanon, de regering van Assad in Syrië en de door hun geloofsgenoten gedomineerde regering van Irak. Dit laatste met dank aan de Verenigde Staten, die in 2003 in Irak de soenniet Sadam Hoessein een kopje kleiner maakten.

Voor aanmelden en nadere informatie, lees verder.

 

NGIZ Den Haag: NGIZ Cinema: Taxi Teheran

taxi_teheran_jafar_panahi_4_d_r_copyNGIZ Cinema: Taxi Teheran

U bent van harte uitgenodigd voor NGIZ Cinema, georganiseerd door het NGIZ in samenwerking met het Nutshuis. Regelmatig presenteren we een film of documentaire over een internationaal politiek onderwerp met een korte inleiding door een deskundige, gevolgd door een borrel. Op 27 januari presenteren we de film Taxi Teheran en zal de film ingeleid worden door Elli Safari.

Aansluitend op het thema van ons lustrumjaar “70 jaar vrijheid, 70 jaar vooruit”, organiseren we een avond over culturele vrijheid. De Iraanse regisseur Jafar Panahi mag sinds 2010 geen films meer maken en zijn land niet verlaten. Toch is hij opnieuw te zien in zijn derde ‘illegale’ film, dit keer als een taxichauffeur met een verborgen camera. Deze Perzische variant op het tv-programma Taxi is een filmische verzetsdaad en tegelijkertijd een liefdesverklaring aan de cinema en Panahi’s land Iran. Bijzonder is ook dat deze film bijdraagt aan een nuancering van ons beeld van Iran, zonder dat de enorme misstanden uit het oog worden verloren. Panahi toont zich een meester in zijn gebruik van film als middel om zichzelf kritisch uit te drukken over de tragische hedendaagse realiteit en om tegelijkertijd juist daaraan te ontsnappen. Het ontroerende einde is mooi en meedogenloos. Panahi won er geheel terecht de Gouden Beer mee op het film festival van Berlijn.

De film zal worden ingeleid door de Iraanse documentaire- en filmmaakster Elli Safari. Zij zal ingaan op hoe censuur opereert in Iran, hoever vrijheid van meningsuiting gaat en hoe de de Iraanse overheid hiermee om gaat. Hoe kon Jafar Panahi -die zijn vorige film van Iran naar Cannes smokkelde in een verjaardagstaart- zijn film Taxi Teheran maken terwijl hij huisarrest heeft en 20 jaar lang geen films meer mag maken?

De film wordt vertoond in de bijzondere oude bankkluis van het Nutshuis. Na de film zetten we de discussie voort tijdens een informele borrel.
Kaarten zijn verkrijgbaar via http://nutshuis.nl/agenda/taxi-teheran#.VpVnQPnhCUk . Er is een beperkt aantal plaatsen dus koop gelijk je kaartje!

Onze lustrumactiviteiten worden ondersteund door het V-Fonds.
vfondslogo

Denkcafe-avond van SG over het thema “Oorlogsenthousiasme”

RTEmagicC_oorlogsenthousiasme.jpgNamens het Studium Generale Rotterdam en Arminius bent u van harte welkom deel te nemen de Denkcafé- avond op 20 januari a.s.

De laatste tijd lijkt de oorlogsdreiging te groeien: Rusland flirt op verschillende fronten met de mobilisatie, jihadstrijders vertrekken naar Syrië en premier Rutte verklaarde de oorlog aan IS. Tegelijkertijd zijn Nederlanders volgens een recente enquête van alle volken op aarde het minst bereid voor hun land te vechten. Of kan dat zomaar veranderen?

Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

NGIZ Utrecht | Dr. C.P.M. Klep | Syrië en Irak: fragiel, falend, opbouwend of…?

christ klepAANMELDEN
Wilt u de lunchlezing van NGIZ graag bijwonen? Vul dan het aanmeldingsformulier in door te klikken op onderstaande link: aanmelden.

De wijze van aanmelding is veranderd ten opzichte van wat u gewend bent. Het is niet meer mogelijk om via een mailbericht uw aanmelding kenbaar te maken. Het formulier dat u hiervoor voortaan kunt invullen is bijzonder gebruiksvriendelijk en tevens gemakkelijk te versturen.
Let op:
Aanmelden noodzakelijk tot uiterlijk op de dinsdag voor de lezing. Bij verhindering, na aanmelding, eveneens uiterlijk op de dinsdag voor de lezing afmelden bij Marlieke van Gulick.
Zonder tijdige afmelding worden, ook aan studenten, de kosten ad € 15.= in rekening gebracht.

Datum: 25-02-2020

Libanon vandaag: de geest uit de fles

Een event van NGIZ Club Clingendael

Libanon is in gevaarlijk vaarwater terecht gekomen na benoeming nieuwe premier. De premier van het land ten Noorden van Israel, Hassan Diab, wacht een vrijwel onmogelijke taak. Het land verkeert in een zware economische crisis en het politieke evenwicht is er nog altijd zeer fragiel. In een huiselijke setting blikken we samen terug op de…

Datum: 30-01-2020

NGIZ Club Clingendael presenteert: Winter on Fire

Het gevecht van Oekraïne

In het altijd gezellige Werf5 (een fijne werfkelder in hartje Utrecht) kijken we op groot scherm de legendarische documentaire over recente ontwikkelingen in Oekraïne. Inmiddels naar de achtergrond verschoven, maar nog altijd (helaas) actueel. Goed om op de hoogte te zijn en fascinerend om te zien. Michiel Driebergen zal deze avond voorzien van een korte…

Datum: 22-09-2016 ()

NGIZ Noord | University Peace Days | Day 2

Information Peace-Making

The University Peace Days is an initiative generously funded by the Faculty of Law of University of Groningen (University of Groningen – Faculty of Law) since more than 30 years as an initiative to make knowledge and research in the area of peace and conflict accessible to a wider audience. This initiative is further supported…

Datum: 15-09-2016 ()

NGIZ Noord | University Peace Days | Day 1

Information Warfare

The University Peace Days is an initiative generously funded by the Faculty of Law of University of Groningen (University of Groningen – Faculty of Law) since more than 30 years as an initiative to make knowledge and research in the area of peace and conflict accessible to a wider audience. This initiative is further supported…

Datum: 09-02-2016

NGIZ Utrecht| Lustrumlezing | Hybride oorlogsvoering

Het NGIZ bestaat 70 jaar! En daarom nodigen de besturen van SIB Utrecht en NGIZ afdeling Utrecht u graag uit voor een jubileumlezing op 9 februari 2016 in het Instituto Cervantes. Deze jubileumlezing met als titel ‘Hybride oorlogsvoering’ biedt een unieke mogelijkheid om in gesprek te gaan met Directeur van de Directie Veiligheidsbeleid van het…

Datum: 29-01-2016

NGIZ Utrecht | Dr. C.P.M. Klep | Syrië en Irak: fragiel, falend, opbouwend of…?

AANMELDEN Wilt u de lunchlezing van NGIZ graag bijwonen? Vul dan het aanmeldingsformulier in door te klikken op onderstaande link: aanmelden. De wijze van aanmelding is veranderd ten opzichte van wat u gewend bent. Het is niet meer mogelijk om via een mailbericht uw aanmelding kenbaar te maken. Het formulier dat u hiervoor voortaan kunt…

Datum: 28-01-2016 ()

NGIZ Zuid | Iran en het Midden-Oosten – Peyman Jafari

  Het door sji’itische geestelijken aangevoerde Iran heeft zich de laatste tijd ontwikkeld tot een regionale grootmacht. Dit is vooral ten koste gegaan van de traditioneel sterke staten Egypte en Saoedi-Arabië, beide soennitisch. De uitbreiding van de macht van Iran verloopt grotendeels langs religieuze lijnen. Het land heeft zijn positie weten op te bouwen door…

Datum: 27-01-2016

NGIZ Den Haag: NGIZ Cinema: Taxi Teheran

NGIZ Cinema: Taxi Teheran U bent van harte uitgenodigd voor NGIZ Cinema, georganiseerd door het NGIZ in samenwerking met het Nutshuis. Regelmatig presenteren we een film of documentaire over een internationaal politiek onderwerp met een korte inleiding door een deskundige, gevolgd door een borrel. Op 27 januari presenteren we de film Taxi Teheran en zal…

Datum: 20-01-2016

Denkcafe-avond van SG over het thema “Oorlogsenthousiasme”

Namens het Studium Generale Rotterdam en Arminius bent u van harte welkom deel te nemen de Denkcafé- avond op 20 januari a.s. De laatste tijd lijkt de oorlogsdreiging te groeien: Rusland flirt op verschillende fronten met de mobilisatie, jihadstrijders vertrekken naar Syrië en premier Rutte verklaarde de oorlog aan IS. Tegelijkertijd zijn Nederlanders volgens een recente…