NGIZ Zuid | Lezing Buitenland Actueel | Komt er nieuwe Koude Oorlog?

Datum: 03-03-2015

Komt er nieuwe Koude Oorlog?

Dat is de vraag waarop militair historicus Christ Klep op 3 maart een antwoord zal geven. De recente crisis in de Oekraïne, waarbij al ruim vijfduizend mensen het leven verloren, is een goede aanleiding tot die vraag. Ruslandkenners stellen dat Vladimir Poetin overtuigd is van twee zaken. In de eerste plaats dat de ondergang van de Sovjetunie in 1991 een westerse samenzwering was, bedoeld om het Russische volk te vernederen.

Vervolgens ziet hij zich als de man die dat ongedaan moet maken. Zijn gedrag daarbij zou te vergelijken zijn met dat van een bekwame schaker en pokeraar, die uitblinkt in even onverwachte als opportunistische acties. Een goed voorbeeld van dat laatste was de bezetting van de Krim en de voortgaande agressie in Oost-Oekraïne.

Maar ook het Westen gaat niet vrij uit bij de toenemende spanningen. Gezien de Russische gevoeligheden was het wellicht onverstandig om de Nato-grens op te schuiven naar Polen en de Baltische staten. Het Russische gevoel van vernedering en bedreiging – een levensgevaarlijke combinatie – zal dat zeker niet hebben verminderd.

Kortom, stof genoeg om met Christ over te discussiëren.

Christ Klep (1959) studeerde geschiedenis in Utrecht, waar hij in 1989 afstudeerde. Hij werkte daarna tot 2000 bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag. Daarna volgden 10 jaar als docent en onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, waar hij ook promoveerde. Sinds 2010 werkt Christ Klep als zelfstandig onderzoeker, publicist en presentator.

Voor deelname graag een email sturen naar het Academisch Genootschap: bestuur@acadgen.nl o.v.v. deelname lezing Christ Klep.

 

 

 

Informatie

Datum: dinsdag 3 maart 2015 om 20.00

Sprekers:

Academisch Genootschap
Parklaan 93
5613 BC Eindhoven

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.