Turkije en zijn instabiele buren

Datum: 19-11-2014

In mei 2009 stelde Erdoğan, toentertijd premier, zijn voormalig adviseur Ahmet Davutoğlu aan als minister van Buitenlandse Zaken. Normalisatie van de relatie met de buurlanden in het Midden-Oosten, de Balkan en de Kaukasus was zijn hoogste prioriteit. De ambitie was verwoord in het beleid van ‘zero problems with neighbours’ en zorgde voor een ongekende intensivering van de relaties met de landen in de regio.

5 jaar later lijkt dit ‘zero problems with neighbours’ beleid te zijn getransformeerd tot ‘zero neighbours without problems’: een nieuw zelfverklaard kalifaat pal naast de deur, een moeizame relatie met Israël en Egypte, een volledig verstoorde verstandhouding met het regime in Damascus en de opspelende Koerdische kwestie zijn slechts enkele voorbeelden. Deze kwesties trekken diepe sporen in de Turkse samenleving.

Om meer inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken organiseert het Turkije Instituut, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Instituut Clingendael, het Nederlands Genootschap voor Internationale zaken (NGIZ), CREA Amsterdam en Turkish Studies Leiden tussen 19 november en 9 december een drietal lezingen over de wisselwerking tussen de Turkse binnenlandse politiek en de internationale positie.

Met nadruk op de internationale positie van Turkije organiseren het Turkije Instituut, het NGIZ en Instituut Clingendael op 19 november een lezing over Turkije en zijn buren. De lezing zal plaatsvinden in Instituut Clingendael te Den Haag. Spreker is de journalist Semih Idiz. Hij is een expert op het gebied van de Turkse diplomatie en het Turks buitenlands beleid. Zijn opiniestukken zijn onder meer te lezen in Hürriyet Daily News en de Turkstalige Taraf. Tevens zijn zijn artikelen onder andere gepubliceerd in the Financial Times en the Times of London.

Gelieve u aan te melden via aanmeldingen@turkije-instituut.nl

 

Informatie

Datum: woensdag 19 november 2014 om 18.00

Sprekers:

Instituut Clingendael
Clingendael 7
2597 VH Den Haag

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.